Mitől függ a keresőoptimalizálás ára?

Amikor egy vállalkozás felismeri a keresőoptimalizálás, a kulcsszókutatás és linképítés fontosságát, el kell döntenie, hogy hajlandó-e erre pénzt is áldozni. A webhelytulajdonos elkezdheti maga is a SEO folyamatát vagy megbízhat vele egy SEO szakembert is.
A keresőoptimalizálás ára

A keresőoptimalizálás ára sok mindentől függ. Mennyire lehet keresőoptimalizálással felhozni a saját honlapunkat a keresőben? Hogyan válasszunk szakembert és milyen árakra számíthatunk? Ezekre keressük most a választ.

Tanuld meg a keresőoptimalizálást! Vagy mégsem?

A képlet egyszerű – gondolhatnánk. Megoldható otthonról a SEO, csak utána kell nézni a neten, megcsinálni a beállításokat, ellenőrizni a kulcsszavakat, tartalmat írni, aztán linkeket szerezni. Igen, így is lehet, hiszen ebben is próbálunk segíteni, mégis érdemes összevetni azzal, amit egy szakember csinál.

A keresőoptimalizálás mint szakma, már több mint húsz éve létezik, tehát megtanulható, hiszen vannak tanulmányok, leírások, bár jórészt angolul. Azonban a helyzet mégsem ennyire egyszerű, mivel a Google algoritmus nem publikus. Nem kiszámíthatóak az algoritmus változások sem, erről tanúskodik a keresőoptimalizálás eddigi története.

Google követelmények

Ø  A Google folyamatosan változó követelményeket támaszt, amivel tisztában kell lenni ahhoz, hogy követni bírjuk az iránymutatást. A folyamatos tanulás elengedhetetlen, mert a keresőóriás nagyon szigorú, ha nem tartjuk be a szabályokat, bizony odacsap és megsemmisíti addigi eredményeinket.

Ø  Meg kell ismerni azokat az eszközöket is, amikkel egy keresőoptimalizálási szakértő naponta dolgozik: a Google Ads, a Google Trends, a Search Console csak az alap. A weboldal elemzéshez vagy a versenytárselemzéshez vannak komolyabb szoftverek, és bár használhatjuk az ingyenes változatukat, azonban a pontos mérőszámokhoz és adatokhoz már előfizetés szükséges.

Ø  A kulcsszavakat jól kell elhelyezni: a minőségi szöveges és képes tartalmak elengedhetetlenek. A szövegírás, azaz SEO szövegírás ismerete nélkül is belevághatunk, de jobb, ha képezzük magunkat.

Ø  Jó, ha UX szakértőként és fejlesztőként is megállja a helyét a honlaptulajdonos, a felhasználói élményre ugyanis az algoritmus nagy hangsúlyt fektet. Az sem baj, ha egy-két beállítással is tisztában van, ha be kellene szúrni egy kódot.

Ez mind megtanulható, de akkor mi van a vállalkozással? Mikor lesz idő termékfejlesztésre, új üzleti partnerek felkutatására vagy egyszerűen csak a gyártásra? Mikor lesz így idő a családra?

A SEO szakértő kiválasztása

Ha a fentiek függvényében egy keresőoptimalizálási szakértő megbízása mellett döntünk, érdemes bizonyos szempontokat figyelembe vanni, mielőtt szerződést kötnénk.

  • A SEO a Google 1989-es felemelkedése óta folyamatosan változik, állandóan új követelményeket támaszt. Ez azt jelenti, hogy egy keresőoptimalizálási szakembernek naprakésznek kell lennie úgy a technikai SEO, a kulcsszókutatás és a linképítés területén.
  • Itt jön a képbe az, hogy épp a fentiek miatt nem biztos, hogy számunkra egy „öreg róka” a megfelelő, aki nem biztos, hogy követi a változásokat. Sokkal jobban járhatunk egy olyan fiatal SEO szakértővel, aki tisztában van az aktualitásokkal. Ezért inkább arra kérdezzünk rá, az elmúlt egy-két évben milyen eredményeket ért el megbízóinál.
  • Hogy ezt hogy tudhatjuk meg? Kérjünk tőle referenciát és kérdezzük meg azokat, akiknek dolgozott. Jó ötlet lehet még a kapcsolati háló megtekintése is a LinkedIn-en.

A keresőoptimalizálás ára

A sokrétű feladatkör és a honlapok különbözősége miatt a keresőoptimalizálás ára nehéz lenne egységesítő. Ezért is van, hogy a SEO szakemberek csomagdíjakban gondolkodnak:

·   Egyszeri díjas SEO elemzés – 110.000 Ft – 240.000 Ft között

·   Havi díjas elemzés – 20.000 Ft – 260.000 Ft között

·   Sikerdíjas elemzés – 4000 – 50.000 Ft között.

A havi díjas SEO a leginkább költséghatékony szolgáltatás, ezzel tudjuk a legnagyobb fejlődést elérni, ebben benne lesz a SEO tanácsadás és a SEO audit ára is. Ha organikus elérést akarunk, hosszú távú és biztos helyezést a keresőben, akkor egy SEO szakemberrel vágjunk bele!

Legutóbbi bejegyzések

Horgonyszöveg – a linképítés legfontosabb eszköze

A horgonyszöveg az a néhány szóból, kifejezésből álló szöveg, amire a weboldalunkról más oldalra mutató linket építjük. Rákattintva a látogató azon az oldalon vagy aloldalon találja magát, ahova irányítani szeretnénk.
A nagy kérdés, hogy fel tudja-e a horgonyszövegünk kelteni az olvasó érdeklődését annyira, hogy rákattintson arra. Ezért meg kell találni az ideális tartalmú és hosszúságú horgonyszöveget, ami lehetőség szerint a kulcsszót is tartalmazza és a megfelelő helyeken elhelyezni azt a szövegben.

Miért van szükség a kulcsszó sűrűség vizsgálatra?

A kulcsszókutatás eredményeképp megtalált kulcsszót a keresőoptimalizálás legfőbb eszközeként használjuk a webhelyünkön. Segítségével – ha jól választottuk meg – előbbre, sőt, akár első helyre kerülhetünk a kereső találati listáján.
Természetesen nemcsak azzal érhetjük el céljainkat, ha a jó kulcsszót találjuk meg, de azzal is, ha ideális a kulcsszó sűrűség a honlapon. Ehhez azonban ismerni kell a kulcsszó sűrűség fogalmát, optimális arányát és a mérésének eszközeit.

CTR jelentése

A CTR jelentéséről és jellemzőiről érthetően

Arról, hogy mi a CTR definíciója és hogyan lehet kiszámolni, valamint pozitív irányba befolyásolni, csekély számú és legfőképp rövidke leírásokat találhatunk a keresőben. Pedig a honlapunk keresőoptimalizálása szempontjából csöppet sem mellékes, hogy milyen CTR mutatóink vannak.
Nézzük, mit is takar ez a kifejezés, és mi köze van a kulcsszavakhoz és a linképítéshez webhelyünkön.

Ugrás a találati lista elejére: a keresési szándék ismeretével

Számos esetben találkozunk olyan webhelyekkel, amelyek a keresőoptimalizálás szabályainak megfelelnek, releváns és érdekes tartalmakkal várják a felhasználókat, mégsem szerepelnek jól a Google találatok között.
Hiába a kulcsszavakra optimalizált tartalmak, a szorgalmas linképítés, ha a honlap tulajdonosa nem veszi figyelembe a keresési szándékot. Azért, hogy ennek a követelménynek eleget tegyünk, előbb tisztázni kell, mi az a keresési szándék és milyen típusai vannak.

Legnépszerűbb bejegyzések