A technikai SEO 7 alapvető beállítása

A technikai SEO a honlap SEO-t felépítő hármas egyik tagja, méghozzá abból is az, amelyik a keresőoptimalizálást megalapozza. Amennyiben szeretnénk erős alapokra építkezni, elsődlegesen a webhely technikai beállításait szükséges kivitelezni.
A technikai SEO 7 alapvető beállítása

Ez azt jelenti, hogy amikor elkészül az oldal, előbb a technikai beállításokkal kell elvégezni, majd innentől ezeket elég évente egy-két alkalommal megvizsgálni és javítani, ha szükséges.

A legfontosabb technikai SEO beállítások

A képek méretezése és elnevezése

Akár magunk építgetjük a weboldalt, akár mást bízunk meg ezzel, nagyon fontos a betöltési sebesség miatt a képfájlok mérete. Egy-egy nehezen vagy lassan betöltődő oldal ugyanis a türelmetlen látogatókat csak bosszantja és gyorsan tovább állnak, ezt pedig a kereső negatívumként értékeli. Ezért a képeket mindig tömörítve használjuk, ehhez több alkalmazást is kipróbálhatunk, sokat ingyenesen is. A leggyorsabb és legismertebb a https://tinypng.com/.

A képek feltöltése előtt nevet, leírást is kell megadni. Itt a keresőoptimalizálás egyik első feladatakor, a kulcsszókutatás során talált kulcsszavakat javasolt beírni, természetesen csakis az oldal tartalmával releváns szavakról van szó.

Oldaltérkép

Ez másképp a sitemap, amire azért van szükség, mert előfordulhat, hogy a weboldalt feltérképező Google robotok nem találják meg minden oldalunkat. Így lehet, hogy olyasmit, ami a rangsorolás miatt fontos szerepet tölt be, nem indexelnek.

A sitemap tulajdonképp egy külön a robotok számára létrehozott XML alapú fájl, ami tartalmaz minden lényeges URL-t a weboldalon, annak sorrendjét is jelölve. Ugyanígy érdemes a robot.txt-t is beállítani.

SSL, avagy oldalunk biztonságosságának bizonyítéka

Az SSL ma már amellett, hogy rangsorolási tényező, egyszerűen alap a tárhely vásárlási szempontokat illetően. Ha a felhasználók nem érzik biztonságban az adataikat, akkor inkább nem vásárolnak nálunk, így érdemes fontolóra venni a szolgáltató váltást, ha a már meglévő tárhelyen az nem biztosítja az SSL-tanúsítványt.

SSL - oldalunk biztonságossága

Sok webhelytulajdonos nincs tisztában azzal, hogy mi is az SSL. Nos, ez egy biztonsági tanúsítvány, aminek birtokában oldalunk https:// protokollt használhat, jelezve is ezt az URL-ben. Amennyiben ezzel nem rendelkezik a webhely, a Google az URL sávjában is jelzi, hogy az nem biztonságos.

Az URL-ek

Az oldalak URL-jei esetében nagy a jelentősége annak, hogy azokban ne legyenek szokatlan karakterek, ékezetek, a szöveg pedig kötőjellel elválasztott szavakból álljon. Rendkívül fontos, hogy tartalmazzák a kulcsszavakat is! Az URL-ket a Search Consol felületén tudjuk ellenőrizni.

A helyes URL-struktúrában a kategóriák és alkategóriák is szerepelnek, nem szerencsés viszont, ha a termékeket nevük vagy leírásuk helyett számokkal jelöljük. Mivel egy ideje a legnagyobb kereső már nem szereti a túl hosszú URL-t, inkább tömör, kifejező szövegre törekedjünk, és a meta leírásban adhatunk meg bővebb információt!

Mobilbarát, reszponzív dizájn

Ma, amikor a felhasználók nagy része okostelefonján keres, olvas, nézeget, nagy hiba, ha a weboldal dizájn nem reszponzív. Ez WP oldalaknál egyszerűen megoldható egy ilyen téma (sablon) választásával. Ha dizájner, webfejlesztő készíti azt, akkor ezt mindenképp tisztázni kell vele a munka kezdetén. 

Átirányítások: 301, 302

Amikor oldalunkat költöztetjük. vagy új dizájnt kap, előfordulhat, hogy az URL-ek megváltoznak. Ez a keresőrobotokat megzavarhatja, ezért jó közölni velük, hogy ez a már korábban indexelt oldal. Erre jó a 301-es átirányítás.

A 302-es átirányítás pedig épp azt jelzi nekik, hogy a korábban már bejárt oldal SEO értékeit nem kell átvinni az új oldalra. Ez kampányoldalaknál alkalmazható, hiszen ezek csak egy-egy rövid kampány idejéig működnek.

Hiányzó 404-es oldal, törött linkek

A 404-es oldal azt jelzi, ha egy nem létező, vagy már megszűnt oldalra mutat a link. Ennek hiánya linképítés után különösen kellemetlen, a webhelyet pedig hiteltelenné teheti.

De ha a látogató egy ötletes 404-es oldalra csöppen, ahol egy gombot is talál frappáns CTA-val, akkor akár egyből a szolgáltatásainkhoz repíthetjük.

Ezek a beállítások elsődleges fontosságúak oldalunk rangsorolása és indexálása viszonylatában. Ne hagyjuk ki ezeket a lépéseket, bármennyire is aprólékosak, mert jól profitálhatunk általuk!

Legutóbbi bejegyzések

Horgonyszöveg – a linképítés legfontosabb eszköze

A horgonyszöveg az a néhány szóból, kifejezésből álló szöveg, amire a weboldalunkról más oldalra mutató linket építjük. Rákattintva a látogató azon az oldalon vagy aloldalon találja magát, ahova irányítani szeretnénk.
A nagy kérdés, hogy fel tudja-e a horgonyszövegünk kelteni az olvasó érdeklődését annyira, hogy rákattintson arra. Ezért meg kell találni az ideális tartalmú és hosszúságú horgonyszöveget, ami lehetőség szerint a kulcsszót is tartalmazza és a megfelelő helyeken elhelyezni azt a szövegben.

Miért van szükség a kulcsszó sűrűség vizsgálatra?

A kulcsszókutatás eredményeképp megtalált kulcsszót a keresőoptimalizálás legfőbb eszközeként használjuk a webhelyünkön. Segítségével – ha jól választottuk meg – előbbre, sőt, akár első helyre kerülhetünk a kereső találati listáján.
Természetesen nemcsak azzal érhetjük el céljainkat, ha a jó kulcsszót találjuk meg, de azzal is, ha ideális a kulcsszó sűrűség a honlapon. Ehhez azonban ismerni kell a kulcsszó sűrűség fogalmát, optimális arányát és a mérésének eszközeit.

CTR jelentése

A CTR jelentéséről és jellemzőiről érthetően

Arról, hogy mi a CTR definíciója és hogyan lehet kiszámolni, valamint pozitív irányba befolyásolni, csekély számú és legfőképp rövidke leírásokat találhatunk a keresőben. Pedig a honlapunk keresőoptimalizálása szempontjából csöppet sem mellékes, hogy milyen CTR mutatóink vannak.
Nézzük, mit is takar ez a kifejezés, és mi köze van a kulcsszavakhoz és a linképítéshez webhelyünkön.

Ugrás a találati lista elejére: a keresési szándék ismeretével

Számos esetben találkozunk olyan webhelyekkel, amelyek a keresőoptimalizálás szabályainak megfelelnek, releváns és érdekes tartalmakkal várják a felhasználókat, mégsem szerepelnek jól a Google találatok között.
Hiába a kulcsszavakra optimalizált tartalmak, a szorgalmas linképítés, ha a honlap tulajdonosa nem veszi figyelembe a keresési szándékot. Azért, hogy ennek a követelménynek eleget tegyünk, előbb tisztázni kell, mi az a keresési szándék és milyen típusai vannak.

Legnépszerűbb bejegyzések