Miért kulcsfontosságú a keresőoptimalizált szövegírás

Napjainkban az online térben már mindenki lehet író, akár saját weboldalán próbálkozik, akár más oldalára ír szöveget. Azonban szöveg és szöveg között is van különbség, és ennek minőségén akár egy vállalkozás jövője is múlhat.
Keresőoptimalizált szövegírás

Hogy miért nem mindegy, milyen tartalmakkal töltjük fel a honlapunkat, közösségi oldalunkat? Mert ha számít, hogy a kereső a találati listán hova rangsorol, akkor a SEO szövegírás kulcsfontosságú számunkra.

Mi az a SEO szövegírás?

A keresőoptimalizált szöveg tudatosan felépített, az olvasónak értéket adó, a keresőre optimalizált szöveg, aminek célja az, hogy a felhasználó megtalálja a kérdésére a választ. Ha az olvasó elégedett, akkor a keresőrobotok is értékesnek tartják majd a szöveget, és ennek megfelelően előre sorolják webhelyünket.

A SEO szövegírás pedig a tartalomkészítésnek az a módja, amivel ez elérhető. Informatív, tudást adó és egyértelmű szöveg, ami arról szól, amiről az oldalad, azaz releváns.

Mi lehet az olvasó szándéka?

A szövegek keresőoptimalizálásának több lépése is van, de a kulcsszókutatás az egyik legfontosabb. A kulcsszókeresés során mindig figyelni kell arra, hogy nem elég a legtöbbször beírt kifejezésre rátalálni, a mögötte lévő szándék a fontos. Ez lehet:

  • Tájékozódás a termékkel, szolgáltatással kapcsolatban.
  • Az is lehet, hogy már vásárolni akar az olvasónk. Akkor, naná, hogy részletes és pontos leírást szeretne olvasni, mielőtt fizetne.
  • Előfordulhat, hogy gyorsan van szüksége válaszokra, és ha ezeket az oldalon megkapja, a későbbiek folyamán is visszalátogat.

Kellemes időtöltés a weboldalunkon – jó pont a robotoknál

Seo szövegírás a felhasználóbarát tartalomért

Számtalan más szándék lehet a keresések mögött, amit a jó szövegnek ki kell szolgálnia. Ha érdekes, élvezetes, lényegre törő a szövegünk, és segít választ találni a felhasználó kérdésére, akkor ott is marad, hogy elolvassa.

Ezzel pedig el is érkeztünk ahhoz, ami a keresőrobotok „szemében” nagy jelentőséggel bír: az oldalon eltöltött időhöz. Az a mostanában sokat emlegetett tartalommarketing, CTR és felhasználói élmény, amit a honlapunk és az azon lévő tartalom nyújt, ott marasztalja a látogatót. Minél több az oldalon eltöltött idő, annál jobb annak rangsorbeli helyezése a Google találati listáján.

Melyek a jól keresőoptimalizált szöveg jellemzői?

A keresőoptimalizált szövegírás három alappillére a kulcsszó, a főcím, és a linkek.

Ha megtaláltuk a releváns kulcsszót, akkor bizony azt használni is kell. Hol helyezzük el? A főcímben mindenképp jelenjen meg! A szöveg tartalmi részében úgy használjuk, mint a természetes beszédben, erőltetni, feleslegesen beszúrni nincs értelme, mivel a Google a szövegkörnyezetet is vizsgálja. Ezen kívül a szinonimákat is felismeri, használhatjuk őket bátran, de ne essünk túlzásba!

Nézzük, mik azok a szempontok, amelyek mentén érdemes szöveget írni!

  • Címek: a főcím jó, ha tartalmazza a kulcsszót. Az alcímek szerepe viszont a tagoláshoz és figyelemfelkeltéshez köthető.
  • A szöveg tagolása legyen szellős, áttekinthető, könnyen szkennelhető. Online szövegek olvasásánál ez az olvasók elvárása, főleg mobilon.
  • A szöveg hossza minimum 300 szó legyen, a felső határnál ugyan nincs kikötés, de kisregényt ne írjunk.
  • A bonyolult mondatszerkezeteket mellőzzük és ügyeljünk a helyesírásra.
  • A külső linképítés mellett nagyon fontosak a belső linkek is.
  • A meta leírás, ami az URL alatt is látható, legyen figyelemfelkeltő, tömör, csalogató.
  • Az eredetiség elvárás, a Google szigorúan bünteti a plagizálást, de a duplikált tartalmakkal sincs jóba.

Ahhoz, hogy szövegünk az olvasóknak és a keresőnek is megfeleljen, rengeteg egyéb szempontot is figyelembe véve kell azt megírni. Az itt felsoroltak csak az elengedhetetlen szabályai a keresőoptimalizált szövegírásnak, de ha nagyon jó helyet szeretnénk ennyi nem elég.

Nehezíti a pályát, hogy a Google algoritmusa kiszámíthatatlan, nyomon követni a változásokat folyamatos figyelmet és gyakorlást igényel. Akár a rangsorban szeretnénk előre jutni, akár a konverzió a célunk, egy SEO szakértő vagy SEO-tudatos szövegíró segíthet elérni azt.

Legutóbbi bejegyzések

youtube hirdetések készítése

Ezért készíts YouTube hirdetéseket!

A YouTube egy rendkívül népszerű platform, amely kiváló lehetőséget kínál a vállalatok számára a hirdetési kampányok futtatására. Ahhoz, hogy a hirdetéseink hatékonyak legyenek, nem elegendő

Legnépszerűbb bejegyzések